Κεντρικό Κατάστημα

Αγίου Ιωάννου 39
Αγία Παρασκευή, 153 42

Τηλ. Επικοινωνίας

210 6399971 euromarket@euromarkets.gr

Ωράριο Καταστημάτων

Δευ - Παρ 8 π.μ - 9 μ.μ
Σαβ 8 π.μ - 8 μ.μ

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Προετοιμασία: 0:20' Μαγείρεμα: 0:40'
Μέτρια
Μερίδες: 4

Σπιτική συνταγή για να ξετρελάνεται μικρούς και μεγάλους.

Μοιράσου το
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο θυμάρι
  • 1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/2 lt γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα αμφιλοχίας τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις μελιτζάνες:

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.
  2. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
  3. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.
  4. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για τις μελιτζάνες παπουτσάκια στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα κιμά:

  1. Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ψηθεί καλά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  6. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.
  7. Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά.
  8. Τα αφαιρούμε.

Για την μπεσαμέλ:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
  3. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.
  7. Ανακατεύουμε γρήγορα.
  8. Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
  9. Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
  10. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
  11. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  12. Έτοιμο να σερβιριστεί!